در این دیدار چه باید گفت؟
بسم الله الرحمن الرحیم
بهتر است در این مجلس در سه مورد صحبت شود :
1- در مورد عقد
2- در مورد نحوه ی زندگی و امرار معاش
3- در مورد شرط و شروط
اما در مورد عقیده باید از همسر آینده سئوال کنید :
- به چه چیزی اعتقاد دارید ؟
- ایمان او به مقدساتی که شما به آن ایمان دارید ، تا به چه میزانی است ؟
- پای بندی او به احکام و واجبات دینی تا چه حدودی است ؟
- در مورد اعتقادات شما توافق دارد یا نه ؟
( البته ممکن است بگوید : " من هم با شما هم عقیده ام " که در این صورت تحقیق بعد ازگفتگو در مورد همسر آینده ، مسایل مطرح شده و صحت و سقمگفتار او را تایید خواهد کرد . )
اما در مورد نحوه ی زندگی و امرار معاش به چند موضوع باید اهمیت داد :
یک : مرد خانه از کجا و چگونه کسب روزیمی کند ؟
همانطور که در مکالمات روزمره ی کسانی که با هم آشنا نیستند این سئوالات را می پرسند از قبیل : " شما چه کاره هستید و ... " شما نیز از کسی که در صورت توافق همسر آینده خواهد شد سئوال کنید .
و از همه مهمتر اینکه به چه میزان به کسب روزی حلال پای بند می باشد ؟ چرا که شما به واسطه ی نانی که اوب رای شما مهیا خواهد کرد ، خواهید توانست به حیات خود ادامه داده و فرزندان را با کسب روزی او رشد خواهید داد .
تاثیر منفی روزی حرام در اخلاق و رفتار و برخورد اجتماعی بر کسی پوشیده نیست . اینجاست که اهمیت " ایمان " مشخص می شود . و اگر همسر شما فرد مؤمنی باشد به خاطر اعتقادی که به معاد دارد از تجاوز به حقوق دیگران خود داری خواهد کرد . همچنین مرد در این خصوص باید توجه کند که کسی را که به همسری درخواهد آورد تا چه حدودی به روزی حلال پای بند می باشد چرا که اگر زن به این موضوع اهمیت ندهد چه بسا در مواقعی که مرد در خانه نیست اقدام به خوردن نانی بنماید که دوست یا زن همسایه ای او – که به حلال و حرام اهمیت نمی دهد – به او داده باشد . و لقمه ی حرام در فرزندان او تأثیر نابجایی بگذارد .
برای اینکه تاثیر نان را در اخلاق و کردار خود و فرزندانمان را خوب بفهمیم ، در مبحث بعدی داستانی واقعی از شریک بن عبدالله نخعی برایتان می نویسم .
نکته :
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم فرمود : خداوند ملکی دارد که بر روی بیت المقدس ( قدس ) هر شب ندا می دهد : " هر کس مال حرام بخورد خدا از او نه عمل مستحبی قبول می کند و نه عمل واجب . و در روایت دیگر از آن حضرت آمده است : عبادت همراه با حرام خوری همانند ساختمان سازی ، در زمین رملی است .
چند حدیث به نقل از تبیان
در اینجا به چندین حدیث از بزرگان دین در رابطه با ابراز محبت و عشق اشاره می کنیم :
- قال الصادق(ع) :
اذا احببت رجلا فأخبره.
هرگاه کسی را دوست داشتی به او بگو.
(بحارالانوار، ج 74، ص 181)
- قال رسول الله(ص)
قول الرجل للمرأة، انی احبک لایذهب من قلبها ابداً.
این سخن مرد به زن که : دوستت دارم هرگز از دل زن بیرون نرود.
(الکافی، ج 5، ص 569)
- قال رسولالله صلیالله علیه وآله وسلم:
افضل الناس منّة من بدأ بالمودّة.
شایستهترین کس به منّتگذاری کسی است که در دوستی و محبت نسبت به طرف خود پیشی گیرد
(میزان الحکمة ج2، ص 938.)
- قال الصادق(ع) :
العبد کلما ازداد للنساء حبا ازداد فی الایمان فضلاً.
هر چه محبت همسر در قلب بنده زیادتر شود، فضیلت ایمانش زیادتر گردد.
(خصال، ج1، ص 55)
و این است آنچه در چنته ی ماست :احادیثی چون آب ، روان و شاداب و تاریخی چون کوه ، سربلند و محکم..... و چه تکیه گاهی محکمتر از این و چه عشقی زیباتر از آن ؟؟
به قول قدیمى ها که پیامشان ، همواره نشر امید و تکاپو است :ماهى را هروقت از آب بگیریم تازه است ! پس بهتر است هرچه زودتر براى گرفتن ماهى دست به کار شویم و جلوى ضرر را زودتر بگیریم که هر زمان باشد ، منفعت است » .